Acupunctuur

Acupunctuur is de meest bekende techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten kunnen worden ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beinvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. Deze methode is verreweg het meest bekend in Europa. Deze bekendheid is ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur kunnen echter nog veel meer aandoeningen behandeld worden.

 

Al duizenden jaren is acupunctuur integraal onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), berust op een gedetailleerde en verfijnde diagnose volgens de TCG-principes. Deze techniek richt zich op het herstellen van de balans van vitale energie (Qi) in het lichaam, wat helpt bij het behandelen van ziekten, het verlichten van klachten, het versterken van de natuurlijke weerstand, het verhogen van de pijndrempel en het bevorderen van het algemene welzijn.

 

Belangrijk is dat acupunctuur ook preventief kan worden ingezet om gezondheidsproblemen te voorkomen. Qi stroomt door 14 meridianen die in verbinding staan met alle organen en lichaamsfuncties. Bij verstoring of onbalans van Qi kunnen ziekten ontstaan. Door naalden in specifieke punten van het lichaam te plaatsen, helpt acupunctuur deze balans te herstellen. Vaak worden meerdere punten gecombineerd en soms wordt een lage elektrische stroom op de naalden toegepast voor extra stimulatie.

 

In tegenstelling tot de conventionele westerse geneeskunde, werkt TCG op een manier die het lichaam aanmoedigt zichzelf te genezen en een balans te vinden die voortkomt uit innerlijke harmonie. Acupunctuur biedt hierdoor veel meer dan alleen pijnbestrijding en kan bijdragen aan een algehele verbetering van de gezondheid.