Tui na massage

Tuina (spreek uit twiena), ook wel Chinese medische massage genoemd, is een van de belangrijkste therapieën binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), naast acupunctuur en Chinese kruiden. Deze massagevorm heeft een grote variëteit aan technieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast.

 

Net als bij acupunctuur begint Tuina met een goede diagnose volgens de TCG-regels. De therapie is zowel preventief als curatief effectief en werkt door het in balans brengen van de Yin en Yang aspecten van de lichaamsenergie en het bevorderen van de circulatie van Qi en Bloed. Hierdoor kunnen vele ziektes worden genezen. Tuina is al meer dan 4000 jaar een integraal onderdeel van de Chinese geneeskunde en wordt in diverse vormen, zoals kinder-Tuina en orthopedie, toegepast in Chinese ziekenhuizen.

 

Bij Tuina wordt druk uitgeoefend op de meridianen en specifieke punten op het lichaam, wat de Qi-stroom vrij en gelijkmatig laat stromen. In plaats van naalden, zoals bij acupunctuur, worden de acupunten gemasseerd. Deze methode is bijzonder geschikt voor kinderen, mensen met een zwak gestel, en mensen met angst voor naalden.